Kesa

Tietoa vierailijoille

Kesällä vanha kirkko on auki joka päivä, talvikaudella kirkko avataan ryhmille ennakkovarauksella!

 

UNOHDUKSISTA UNESCOON -historiikkia voit tilata oppaalta sähköpostitse tai Facebook-sivumme kautta. Hinta 15 € sisältää postikulut.

Aukioloajat

Talvella kirkko on pääsääntöisesti suljettu. Ryhmien vierailut ennakkovarauksella vähintään kolme päivää etukäteen.

Kesällä 1.6. - 31.8. Petäjäveden vanha kirkko on avoinna joka päivä klo 10 - 18    

 

 

 

Pääsymaksut & opastus

Vierailijalle

Pääsymaksu vanhaan kirkkoon aikuisilta 6 €, opiskelijoilta, koululaisilta ja eläkeläisiltä 3,5 €.

Yli 10 hengen ryhmissä pääsymaksu 3,5 €/hlö.

Opastettu kierros (30 min.) 10 €/ryhmä.

Talvikaudella (15.9. - 1.5.) peritään lisäksi ovenavausmaksu 10 €/ryhmä.

 

Pysäköinti

Vanhan kirkon parkkipaikka sijaitsee valtatien 23 varressa, ja sinne on hyvät opasteet. Pysäköintialueella on tilaa sekä henkilö- että linja-autoille ja pöytiä evästaukoa varten. Pysäköintialueelta on kävelytie vanhalle kirkolle; kävelymatkaa kertyy n. 200 metriä.

 

Petäjäveden vanhan kirkon ystävät

Liity vanhan kirkon ystäväksi ja tue maailmanperintökirkkoa maksamalla vapaavalintainen kannatusmaksu! Kannatusmaksun avulla ylläpidetään kirkon ympärivuotisia opaspalveluita sekä hoidetaan vanhaa kirkkoa ja sen ympäristöä. Vanhan kirkon ystävänä saat pinssin, jota näyttämällä pääset ilmaiseksi kirkkoon sisälle ja saat halutessasi myös opastuksen. Voit maksaa kannatusmaksun myös lahjana ystävällesi! Vanhan kirkon ystävälle lähetetään puolivuosittain uutiskirje, josta ilmenevät kirkolla järjestettävät tapahtumat, kirkon aukioloajat sekä muut ajankohtaiset uutiset. Maksamalla kannatusmaksun juhlavuodelle 2014 saat vanhan kirkon aiheisia tuotteita!

Kannatusmaksu vanhan kirkon säätiön tilille FI49 4768 1020 0481 63, viestikenttään nimi ja sähköpostiosoite. Lisätietoja vanhan kirkon maailmanperintökoordinaattorilta. Kiitos tuestasi maailmanperintökohteelle!

 

Vanhan kirkon laitumilla laiduntaa lampaita kesäisin

Kymmenen suomenlammasta laiduntaa vanhaa kirkkoa ympäröivillä laitumilla kesäisin. Lampaat saapuivat kesätöihin toukokuun loppupuolella. Vanhan kirkon säätiö ennallistaa ja hoitaa vanhan kirkon kulttuuriympäristöä ja ympäröivää perinnebiotooppia lampaiden avulla. Petäjäveden seurakunta vuokraa lampaat. Lampaita katsellessa on hyvä muistaa, että sähköpaimenaitaan ei tule koske, lampaita ei saa ruokkia ja että koirat on pidettävä piha-alueella kytkettyinä.

 

Oheistuotteet ja –palvelut

Vanhan kirkon matkamuistoja, kirjoja ja paikallisia käsityötuotteita voit ostaa joko kirkosta tai Petäjäveden keskustassa sijaitsevasta suoramyyntipiste Heinähatusta. Vanhan kirkon postikortteja ja taidekortteja sekä kyniä ja kirjoja voit tilata myös postitse. Vanhan kirkon Facebook-sivulta löydät kuvia myytävistä tuotteista. Oheispalveluiden, kuten erilaisten matkailu- ja majoituspalveluiden sekä käsityömyymälöiden tiedot, löytyvät Petäjäveden kunnan internetsivuilta. Halutessasi voit esimerkiksi tilata käyntisi yhteyteen kirkkovenesoudun tai kirkonrappuskahvituksen Maatilamatkailu Kumpusesta.

Oppaalta voit ennakkoon tilata myös hautausmaakierroksen. Lapsiryhmille voi tilata vanhan kirkon oppaaksi Jaakko Kirkonrotan, puh. 046 5543 818.

Voit tutustua Keuruun, Pihlajaveden ja Petäjäveden 1700-luvun kirkkoihin samalla matkalla. Ryhmien yhteisvaraukset Petäjäveden vanhan kirkon maailmanperintökoordinaattorilta, puh. 040 582 2461.

 

Tapahtumat vanhassa kirkossa

Vuonna 2014 vanha kirkko täyttää 250 vuotta ja kirkon liittämisestä Unescon maailmanperintölistalle tulee kuluneeksi 20 vuotta! Juhlavuosi sisältää erilaisia tapahtumia ja juhlavuoden kunniaksi julkaistaan myös vanhan kirkon uusi esite, pieni historiikki kirkon myöhemmistä vaiheista sekä Jussi Jäppisen valokuvaama näyttävä postikorttisarja. Juhlavuoden tapahtumista tiedotetaan tällä nettisivulla sekä kirkon Facebook-sivulla.

Konsertteja ja tapahtumia

Vanhassa kirkossa on varsinkin kesäaikaan erilaisia tapahtumia, jotka vaikuttavat normaaleihin aukiolorutiineihin eri tavoin. Kirkossa järjestetään esimerkiksi vihkiäisiä, konsertteja ja kastetilaisuuksia. Erilaisten perhejuhlien aikana kirkkosaliin ei välttämättä pääse tutustumaan, mikäli juhlaväki haluaa pitää tilaisuuden suljettuna. Kesäkuukausina vihkiäisiä on lähes joka lauantai-iltapäivä, joten kannattaa varautua pieneen odotteluun tai soittaa etukäteen ja tarkistaa aikataulut.

Vanhassa kirkossa järjestetäänkesäsunnuntaisinjumalanpalvelus, joka alkaa yleensä klo 10.00 (jumalanpalvelusten aikataulun voi tarkistaa seurakunnan nettisivulta). Jumalanpalvelus on kaikille avoin tilaisuus. Muistathan kuitenkin kunnioittaa sekä kirkkoa että muita seurakuntalaisia pukeutumisellasi; kovin avonainen tai paljastava vaatetus ei ole kirkkoon sopivaa.

Juhlavuoden 2014 tapahtumat vanhassa kirkossa:

16.5. Läntisen Keski-Suomen kulttuurikesän avajaiset klo 17-20.30.

4.7. Petäjäveden Kulttuurikattauksen ohjelma: Suvipäivä klo 12 vanhassa kirkossa. Tarjoilu ja konsertti Lemettilässä. Hannu Seppänen kaksirivisen kanssa.

6.7. Eino Leinon päivä, runon ja laulun messu klo 10

25.7. Jaakonpäivän tapahtuma klo 15 vanhassa kirkossa ja Lemettilässä

24.8. Perinnemessu 1700- ja 1800-luvun tyyliin klo 10

16.10. Iltahartaus vanhan kirkon ensimmäisen jumalanpalveluksen muistoksi klo 18

26.12. Kynttiläkirkko, juhlavuoden päätös vanhassa kirkossa ja Lemettilässä klo 14-16

Lisäksi Petäjävedellä järjestetään 25.9. Suomen Unesco-kohteiden edustajien yhteistapaaminen. Juhlatilaisuus Miilussa.
 

Lisätietoja: 0400 832 917, 040 582 2461

 

Kesäaikana vanhassa kirkossa on konsertteja keskiviikkoisin klo 18.00. Alle 16-vuotiaat pääsevät konsertteihin ilmaiseksi. Kaikkien konserttien yhteydessä on kahvio. Lipunmyynti alkaa kirkolla klo 17.00.

Kesän 2014 konsertit:

16.7. Koljosten perhekonsertti, 10 e

23.7. Kuokkalan pelimannit, Konsta Jylhän hengellisen musiikin konsertti, 10 e

30.7. Kamarikuoro Sonore: Kesäkonsertti, 10 e  

6.8. Marjo Leinonen: ”Billie Holidayn hengessä”, 15 e

13.8. Pekka Simojoki: Mies ja kitara, 10 e

20.8. Suomalainen messu (vapaa pääsy)

27.8. Nokkahuilukvartetti Bravade: Musiikkia renessanssilinnoista barokkipalatseihin, 15 e


Kesämusiikkilippuja voi myös varata ennakkoon:  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. , Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Valokuvaus

Vanhassa kirkossa valokuvaaminen on sallittua omaan käyttöön; kaupallisiin tarkoituksiin kuvaamisesta on sovittava erikseen. Muistathan kuitenkin, että esimerkiksi jumalanpalveluksen aikana kirkkosalissa kuljeskelu ja valokuvaaminen häiritsee tilaisuutta. Tällaisissa tilanteissa kuvaamista tulisi välttää.

 

WC-tilat

Vanhassa kirkossa ei ole sisä-wc:tä, mutta pihapiirissä on kuivakäymälät, jotka ovat käytössä kesäaikaan. Toinen käymälä on varustettu myös pyörätuolilla liikkuvia varten.

 

Esteettömyys

Petäjäveden vanhassa kirkossa esteettömyys ei täysin toteudu. Rakennus on vanha, joten lattiat eivät ole täysin suorat, ja kynnykset ovat korkeat. Myös ulkoportaat ovat melko jyrkät. Vanhaan kirkkoon pääsee sisälle pyörätuoliluiskan kautta yhdestä sivuovesta. Pyörätuolilla sisälle tulevan kannattaa tulla avustajan kanssa, sillä pyörätuoliluiska on melko jyrkkä. Pyörätuolin käyttäjien on hyvä ilmoittaa tulostaan ennakkoon.