FI | EN
FI | EN

Kunnanvirasto palvelee ajanvarauksella  014 2673 000 ark. klo 9 - 14Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

Kunnanvirasto avoinna ma - pe klo 8 - 15 014 2673 000 ark. klo 9 - 14

Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt Petäjäveden kunnalle Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 - 2020 mukaisen hankerahoituksen esiselvitykseen biokaasutuotannon käynnistämisedellytyksistä Petäjävedellä. Rahoitus on maksimissaan 20 000 euroa ja se kattaa hyväksyttävät kustannukset 100 %:sti.

Selvitys on tilattu kilpailutuksen voittaneelta Metener Oy:ltä, jolla on laajat ja monipuoliset referenssit biokaasutuotannon kehittämisestä. Selvitys valmistuu vuoden 2020 aikana.

Petäjäveden kotieläintalous on vähentynyt merkittävästi ja edelleen on nähtävissä toiminnan vähentymistä tulevina vuosina. Peltoa Petäjävedellä on 2600 ha, josta tällä hetkellä on rehun tai elintarvikkeiden tuotannossa 2100 ha. Lähitulevaisuudessa on arvioitu rehun ja elintarvikkeiden kasvattamiseen jäävän 1500 ha, joten 1100 ha vapautuu muuhun käyttöön. Vapautuvalle peltoalalle tulee löytyä taloudellista hyötykäyttöä. Yksi hyvin kiinnostava mahdollisuus on kasvattaa vapautuvalla peltoalalla nurmea biokaasutuotantoa varten.

Kiihtyvä ilmastonmuutos on rajoittamassa lähitulevaisuudessa fossiilisten polttoaineiden käyttöä liikenteessä sekä lämmön- ja energiatuotannossa. Autokannan sähköistyminen tulee vaatimaan kuluttajilta suuria taloudellisia uhrauksia ja siksi onkin todennäköisenpää, että kiinnostus polttomoottorien modifiointiin kaasukäyttöön tulee yleistymään merkittävästi. Erityisesti biokaasun kysyntä liikenteen polttoaineena tullee kasvamaan merkittävästi. Biokaasun paikallinen tuottaminen on kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamiseksi yhteiskunnallisesti erittäin toivottavaa. Lisäksi se tuottaa maaseudulle hyvinvointia ja uutta liiketoimintaa. Biokaasutuotannosta sivuvirtana tuleva mädätteen käyttö lannoitteena tuo myös positiivisia ilmasto- ja kustannusvaikutuksia – lisälannoitustarve vähenee.

Petäjäveden kunta voi edesauttaa biokaasun tuotannon käynnistymistä tekemällä esiselvityksen biokaasutuotannon teknistaloudellisista edellytyksistä. Esiselvityshankkeen tavoitteena on selvittää edellytykset biokaasutuotannon käynnistämiselle Petäjävedellä. Tämän selvittämiseksi tulee saada selkeä kuva potentiaalisista raaka-ainelähteistä, kuten myös toimijoiden halukkuudesta sitoutua raaka-aineiden toimituksiin. Myös soveltuvat sijaintipaikat ja niiden vaatimat logistiikkaratkaisut on kartoitettava. Lopulta, että voitaisiin siirtyä hankkeen lopullisena tavoitteena olevaan biokaasutuotannon investointiin, on selvitettävä koko tuotannon taloudellisen toiminnan edellytykset.

Selvityksen tekee laukaalainen biokaasutuotannon uranuurtaja Metener Oy. Selvitysten lisäksi hankkeen aikana pidetään eri aihealueista infotilaisuuksia sekä tutustumiskäyntejä biokaasutuotantolaitoksissa. Näiden infojen tavoitteena on lisätä maatalous- ja kuljetusyrittäjien sekä kunnan viranhaltijoiden ja päättäjien tietoisuutta biokaasutuotannon mahdollisuuksista.

Biokaasuselvitystä varten saatu erillinen hankerahoitus on yksi ”Elinvoimatehtävän uudelleenjärjestäminen Petäjävedellä” -hankkeen konkreettisista tuloksista. Tälle yritysympäristövisionääri Jorma Pietiläisen vetämälle AIKO-hankkeelle on saatu jatkoaikaa lokakuun loppuun saakka ja hankkeen muista tuloksista tiedotetaan erikseen myöhemmin.

Lisätietoja: yritysympäristövisionääri Jorma Pietiläinen, puh. 040 610 5923, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. (ajalla 6.-14.7. tai 10.8. jälkeen)

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä toimiakseen mahdollisimman hyvin. Lue lisää evästeistä.
Ok