FI | EN
FI | EN

Kunnanvirasto palvelee ajanvarauksella  014 2673 000 ark. klo 9 - 14Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

 Kunnanvirasto palvelee ajanvarauksella  014 2673 000 ark. klo 9 - 14

 Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

Petäjäveden kunnan työntekijät tuunasivat työtään vuoden 2019 aikana Työterveyslaitoksen tutkimushankkeessa. Tutkimushankkeesta julkaistun tuore tutkimusraportti tarjoaa rohkaisevan esimerkin siitä, miten kuntatyöntekijöiden työhyvinvointia ja -terveyttä voi edistää työn tuunaamisen keinoin. Työntekijälähtöinen työn ja työolojen muokkaaminen, työn tuunaaminen, toteutettiin tutkimushankkeessa verkkovalmennuksena. Työhyvinvoinnin mittarina toiminut työn imu vahvistui. Lisäksi toiminnalla näytti olevan suotuisia psykofysiologisia vaikutuksia, jotka näkyivät autonomisen hermoston toiminnassa.

Petäjäveden kunnan työntekijät osallistuivat tutkimushankkeeseen erittäin aktiivisesti. Petäjäveden kunnan kuntastrategian keskeisiä teemoja ovat tällä valtuustokaudella olleet työssä kehittyminen, työhyvinvointi ja osaamiseen panostaminen. Nämä teemat ovat haastaneet jokaista työntekijää kehittämään omia työtapoja ja toisaalta johtavia viranhaltijoita tekemään työtä koko organisaatiossa sen eteen, että jokaisella työntekijällä olisi mahdollisimman yhtäläiset mahdollisuudet työssä kehittymiseen, työhyvinvointiin ja oman osaamisen parantamiseen.

Näistä tavoitteista sai myös alkunsa idea lähteä Työterveyslaitoksen kumppaniksi Työn imua työtä tuunaamalla -tutkimushankkeeseen. Petäjäveden kunta oli tutkimushankkeessa mukana ainutkertaisen laajasti ja vuoden 2019 aikana jokaisella kunnan työntekijällä oli mahdollisuus tuunata itse omaa työtään. Yli puolet kunnan työntekijöistä osallistui laajan tutkimuksen kaikkiin vaiheisiin. Tutkimus todensi, että työn tuunaamisen avulla tehdyt muutokset omassa työssä ovat toimiva keino, jonka avulla työntekijä voi lisätä työn imuaan. Lisäksi työn tuunaaminen saattaa suojata kuormittavan työtilanteen kielteisiltä psykofysiologisilta vaikutuksilta.

Tutkimus osoitti hienosti sen, että olemme organisaatiossa jo aiemmin tehneet oikean suuntaisia toimenpiteitä ja työntekijät kokivat jo valmiiksi työn imua usein. Verkkovalmennuksella pystyttiin kuitenkin kasvattamaan jo valmiiksi vahvaa työnimua, mikä rohkaisee tekemään vastaavia toimenpiteitä myös jatkossa. Monet tuunaamisen myötä syntyneet ideat ovat meillä edelleen käytössä, esimerkiksi henkilöstön edustajista muodostuva koko kunnan työhyvinvointityöryhmä on laatinut tuunaamisessakin esillä olleista teemoista koko organisaation käyttöön työhyvinvoinnin vuosikellon, jonka läpikäyntiä toteutamme parhaillaan toistamiseen. Erityiskiitokset tutkimushankkeen onnistumisesta kuuluvat jokaiselle innokkaasti työtä tuunanneelle Petäjäveden kunnan työntekijälle. Jatkamme varmasti myös jatkossa tuunauksen viitoittamalla tiellä.” toteaa hallintojohtaja Anni Hakala.

Työn imua työtä tuunaamalla -verkkovalmennuksella hyvinvointia ja terveyttä tutkimuksen kohteena oli Petäjäveden kunnan kaikki 268 työntekijää. Koeryhmä osallistui Työn imua työtä tuunaamalla -verkkovalmennukseen tutkimuksen aikana, kontrolliryhmä sen lopuksi. Työn tuunaamista ja työn imua mitattiin tutkimuskyselyillä ja parasympaattista aktiivisuutta tutkittiin sykevaihtelua mittaamalla. Tutkimuksen rahoittivat Työterveyslaitos ja Työsuojelurahasto.

Tutkimushankkeen loppuraportti: Työn imua työtä tuunaamalla -tutkimushankkeen loppuraportti

Lisätietoja tutkimushankkeesta ja sen tuloksista löydät: Työterveyslaitoksen verkkotiedotteesta

Lisätietoja:
Tutkimushanke: hankkeen vastuututkija, erikoistutkija Piia Seppälä, Työterveyslaitos, puh. 043 824 4216, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Verkkovalmennus: asiantuntija Telma Rivinoja, Työterveyslaitos, puh. 050 338 6308, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Petäjäveden kunta: hallintojohtaja, Anni Hakala, puh. 040 735 6560, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tämä sivusto käyttää evästeitä toimiakseen mahdollisimman hyvin. Lue lisää evästeistä.
Ok