FI | EN
FI | EN

Kunnanvirasto palvelee ajanvarauksella  014 2673 000 ark. klo 9 - 14Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

 Kunnanvirasto palvelee ajanvarauksella  014 2673 000 ark. klo 9 - 14

 Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

Veden käyttöä on syytä rajoittaa, jos vedessä on silmin havaittavissa määrin sinilevää tai jos vesi näyttää epämiellyttävältä.

Sinilevän tunnistaa vihertävinä ja kellertävinä hiukkasina vedessä. Siitepöly saattaa näyttää samankaltaisesta, mutta se esiintyy eri aikaan. Sinilevät runsastuvat kesällä vesien lämmettyä. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rannoille.

Testejä tunnistaa sinilevä:

  • Juomalasitesti: Ota leväpitoista vettä lasiin ja anna sen seistä tunnin verran. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, on kyseessä sinilevä.
  • Keppitesti: Koeta voiko levää nostaa kepillä. Jos levä jää roikkumaan keppiin kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Jos levämassa koskettaessa hajoaa hiukkasiksi veteen, on kyseessä sinilevä.

Sinilevää sisältävään veteen on syytä suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Sinilevät tuottavat suuren määrän erilaisia oireita aiheuttavia yhdisteitä. Osa sinilevistä tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä.

Jos vedessä on tai on äskettäin ollut sinilevää:

  • vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä
  • vettä ei saa käyttää löylyvetenä
  • vettä ei suositella käytettävän pesuvetenä
  • vettä ei suositella käytettävän tiskivetenä
  • vettä ei suositella käytettävän syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun
  • runsasleväisessä vedessä uimista kannattaa välttää; lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa päästää leikkimään rantaveteen eikä uimaan

Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta. Yleisimpiä sinilevän aiheuttamia oireita ovat iho-oireet, kuten huulten kirvely ja ihottuma sekä flunssan kaltaiset oireet, kuten nuha, päänsärky ja vatsaoireet, jotka alkavat yleensä 3 - 5tunnin kuluttua altistuksesta. Oireet kestävät useimmiten korkeintaan muutamia päiviä.

Jos epäilee, että on uinut sinileväisessä vedessä, kannattaa uinnin jälkeen peseytyä puhtaalla vedellä. Jos oireita ilmenee, iho ja silmät pestään huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita. Myrkytysepäilyissä hakeudutaan lääkäriin ja viedään eläin eläinlääkäriin.

Myrkytystietokeskus, puh. 09 471 977

Tämä sivusto käyttää evästeitä toimiakseen mahdollisimman hyvin. Lue lisää evästeistä.
Ok