Työvoimapalvelut siirtyvät kuntiin vuoden vaihteessa
TE-toimiston ovet sulkeutuvat ja kuntien palvelupisteet avaavat ovensa 2.1.2025.
Keskisuomalaiset työnhakijat hoitavat työnhakuun liittyviä asioita kuntien palvelupisteissä vuoden 2025 alusta. TE-toimistot lakkautetaan 1.1.2025, ja niiden henkilökunta siirtyy työskentelemään kuntien työllisyysalueille. Keski-Suomeen muodostuu kolme työllisyysaluetta, joilla jokaisella on oma vastuukunta: Jyväskylä, Jämsä ja Äänekoski. Työvoimapalveluiden siirto on merkittävä uudistus, ja palveluissa voi alkuvuodesta olla ruuhkaa. Työnhakijoiden työnhaku pysyy normaalisti voimassa, mutta pieniä viiveitä voi esiintyä. Työmarkkinatorin Oma asiointi -palvelu on jatkossakin sähköinen asiointikanava, ja lähipalvelua saa jokaisen Eteläisen Keski-Suomen kunnassa. Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen kuntien toimipaikat:
Joutsa: Kunnanvirasto, Länsitie 5, 19650 Joutsa
Jämsä: Kivikonttori, Paattilantie 42100 Jämsä
Keuruu: Kaupungintalo, Multiantie 5, 42700 Keuruu
Luhanka: Kylätalo, Kotipellontie 1, 19950 Luhanka
Multia: Kunnantalo, Multianraitti 3, 42600 Multia
Mänttä-Vilppula: Kaupungintalo, Seppälän puistotie 15, 35800 Mänttä
Petäjävesi: Kuntala, Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi
Toivakka: Toivakkatalo, Iltaruskontie 2, 41660 Toivakka
Työvoimapalveluista tulee kunnan peruspalvelua kuten koulutus-, elinkeinopalvelut ja yhdyskuntarakentaminen. Uudistus mahdollistaa kunnille joustavat ratkaisut yritysten työvoimatarpeiden täyttämiseksi, ja yritysasiakkaat voivat hakea apua rekrytointiin suoraan omasta kunnasta tai vastuukunnasta.
- Uudistus tuo työvoimapalvelut lähemmäksi henkilö- ja työnantaja-asiakasta paikallisesti. Paikallistuntemuksen myötä tavoitteena on nopeampi työnantajatarpeisiin vastaaminen ja nopeampi työllistyminen. Aiomme korostaa jatkossakin tiivistä keskustelua kunnan ja yritysten välillä. Lisäksi teemme Keski-Suomen kuntien kanssa yhteistyötä työvoiman alueellisen liikkuvuuden eteen. Vaikka palveluita uudistetaan, jatkamme pääosin sitä hyvää työllisyyden edistämisen työtä, mitä TE-toimisto on jo vuosikymmenten aikana tehnyt, kertoo Jämsän työllisyysaluejohtaja Satu Soutolahti.
Uuden kotoutumislain myötä kunnille tulee vastuu myös maahanmuuttajien kotoutumisesta. Tämä nopeuttaa kotoutumista ja helpottaa kansainvälisten osaajien houkuttelua alueelle, kun elinkeinopalvelut ja kotoutumispalvelut ovat tiiviisti sidoksissa toisiinsa.
Keski-Suomen TE-toimiston henkilöstöstä suurin osa siirtyy liikkeenluovutuksella työskentelemään kolmelle muodostuvalle työllisyysalueelle Keski-Suomessa vuoden vaihteessa.
Jyväskylä ja Muurame muodostavat oman työllisyysalueensa. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen muodostavat 13 kuntaa: Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski.
Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen muodostavat Joutsa, Keuruu, Luhanka, Multia, Mänttä-Vilppula, Petäjävesi, Toivakka ja Jämsä.