FI | EN
FI | EN

Kunnanvirasto palvelee ajanvarauksella  014 2673 000 ark. klo 9 - 14Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

 Kunnanvirasto palvelee ajanvarauksella  014 2673 000 ark. klo 9 - 14

 Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

Yktistyistieavustukset ovat haettavissa 31.5.2021 mennessä. Lomakkeet löytyvät tämän linkin kautta kuulutuksen liitteistä 

Ohjeita tiekunnille

Tieosakkaat vastaavat tienpidosta yhdessä. He voivat toimia joko järjestäytymättömänä tienä tai järjestäytyä tiekunnaksi.

Järjestäytymättömänä tienä osakkaiden on oltava yksimielisiä ja sovittava tienpidosta keskenään. He voivat tehdä myös kirjallisen tiesopimuksen tai teettää sellaisen esimerkiksi tieisännöitsijällä.

Tiekunta on järjestäytynyt tapa hoitaa tienpitoa. Tiekunta valitsee asioiden valmistelua ja toimeenpanoa varten toimielimen, joka voi olla hoitokunta tai toimitsijamies. Hoitokunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan. Tiekunta päättää asioista säännöllisesti pidettävissä kokouksissa, tarvittaessa enemmistöpäätöksillä, jolloin ne sitovat jokaista tieosakasta. Äänestäminen tapahtuu yksiköillä.

Tieyksiköiden määräytyminen

Maanmittauslaitos on julkaissut yksiköinnistä tarkat ohjeet. Tieyksiköt eli tonnikilometrit muodostuvat tienkäyttöyksikön, yksiköiden lukumäärän, painoluvun ja käytetyn matkan perusteella. Yksiköintiin (osittelu, jyvitys) käytetään yleensä tätä ohjetta. Yksinkertaisimmillaan sen voi tehdä esimerkiksi excel-taulukkona.

Yleisiä ohjeita

Suomen tieyhdistyksen yksityistiet-sivuilta löytyy paljon tietoa esimerkiksi tietojen ilmoittamisesta yksityistierekisteriin, kokouskäytännöistä, tiekunnan mallisäännöt ja erilaisia lomakkeita. Lisäksi sieltä löytyy luettelo tieyhdistyksen kouluttamista tieisännöitsijöistä. Sivuilla on myös luettavissa tai tilattavissa ilmainen Yksityistieuutiset-lehti.

Liikennemerkin asettaminen

Tiekunta tai osakkaat voivat asettaa pysyvän liikennemerkin yksityistielle saatuaan siihen kunnan suostumuksen, jota kunta ei voi ilman pätevää syytä evätä. Suostumusta ei tarvita tien kunnon (esim. kelirikko) tai jonkin tehtävän työn takia tarpeellisten tilapäisten liikeenmerkkien asettamiseen. Asia on päätettävä ensin tiekunnan kokouksessa ja sen jälkeen siitä on toimitettava hakemus kokouspöytäkirjoineen Petäjäveden kunnan kirjaamoon:

Petäjäveden kunta
Suutarintie 4
41900 Petäjävesi
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 

Tämä sivusto käyttää evästeitä toimiakseen mahdollisimman hyvin. Lue lisää evästeistä.
Ok