FI | EN
FI | EN

Kunnanvirasto avoinna ma-to 8-15  014 2673 000 ma-to klo 9 - 14Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

 Kunnanvirasto palvelee ma-to 8-15, 014 2673 000 ma-to klo 9 - 14

 Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi


Yksityistieavustushaku on päättynyt vuoden 2023 osalta.

Ohjeita tiekunnille

Tieosakkaat vastaavat tienpidosta yhdessä. He voivat toimia joko järjestäytymättömänä tienä tai järjestäytyä tiekunnaksi.

Järjestäytymättömänä tienä osakkaiden on oltava yksimielisiä ja sovittava tienpidosta keskenään. He voivat tehdä myös kirjallisen tiesopimuksen tai teettää sellaisen esimerkiksi tieisännöitsijällä.

Tiekunta on järjestäytynyt tapa hoitaa tienpitoa. Tiekunta valitsee asioiden valmistelua ja toimeenpanoa varten toimielimen, joka voi olla hoitokunta tai toimitsijamies. Hoitokunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan. Tiekunta päättää asioista säännöllisesti pidettävissä kokouksissa, tarvittaessa enemmistöpäätöksillä, jolloin ne sitovat jokaista tieosakasta. Äänestäminen tapahtuu yksiköillä. 

Tiekuntien tulee ilmoittaa tiekunnan perustamisesta, säännöistä ja yhteystiedoista Maanmittauslaitokselle.

Tieyksiköiden määräytyminen

Maanmittauslaitos on julkaissut yksiköinnistä tarkat ohjeet. Tieyksiköt eli tonnikilometrit muodostuvat tienkäyttöyksikön, yksiköiden lukumäärän, painoluvun ja käytetyn matkan perusteella. Yksiköintiin (osittelu, jyvitys) käytetään yleensä tätä ohjetta. Yksinkertaisimmillaan sen voi tehdä esimerkiksi excel-taulukkona.

Yleisiä ohjeita

Suomen tieyhdistyksen yksityistiet-sivuilta löytyy paljon tietoa esimerkiksi tietojen ilmoittamisesta yksityistierekisteriin, kokouskäytännöistä, tiekunnan mallisäännöt ja erilaisia lomakkeita. Lisäksi sieltä löytyy luettelo tieyhdistyksen kouluttamista tieisännöitsijöistä. Sivuilla on myös luettavissa tai tilattavissa ilmainen Yksityistieuutiset-lehti.

Liikennemerkin asettaminen

Tiekunta tai osakkaat voivat asettaa pysyvän liikennemerkin yksityistielle saatuaan siihen kunnan suostumuksen, jota kunta ei voi ilman pätevää syytä evätä. Suostumusta ei tarvita tien kunnon (esim. kelirikko) tai jonkin tehtävän työn takia tarpeellisten tilapäisten liikeenmerkkien asettamiseen. Asia on päätettävä ensin tiekunnan kokouksessa ja sen jälkeen siitä on toimitettava hakemus kokouspöytäkirjoineen Petäjäveden kunnan kirjaamoon:

Petäjäveden kunta
Suutarintie 4
41900 Petäjävesi
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 

Tämä sivusto käyttää evästeitä toimiakseen mahdollisimman hyvin. Lue lisää evästeistä.
Ok