FI | EN
FI | EN

Kunnanvirasto avoinna ma-to 8-15  014 2673 000 ma-to klo 9 - 14Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

 Kunnanvirasto palvelee ma-to 8-15, 014 2673 000 ma-to klo 9 - 14

 Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

Kuntaliiton kuntalaistutkimus on osa Erilaistuva KuntaSuomi 2025 tutkimusohjelmaa. Tutkimukseen liittyvä kuntalaiskysely toteutettiin touko-kesäkuussa 2020 ja siihen osallistui yhteensä 43 tutkimuskuntaa. Myös Petäjävesi on yksi tutkimuskunnista. Tutkimuskunnat ovat erikokoisia- ja tyyppisiä kuntia eri puolelta Suomea. Voit tutustua Kuntalaistutkimukseen Kuntaliiton verkkosivuilla.

Kuntaliiton tutkimuksessa kartoitettiin kuntalaisten suhtautumista kunnalliseen päätöksentekoon erilaisten väittämien avulla. Yksi väittämä koski kuntavaalien äänestysikärajan laskemista 18 vuodesta 16 vuoteen.  Vastaukset olivat kaikkien tutkimuskuntien osalta hyvin yksimielisiä, sillä vain vajaa 20 prosenttia olisi valmis laskemaan kuntavaalien äänestysikärajaa. Petäjävedellä vain 18 prosenttia vastaajista kannattaa äänestysikärajan laskemista.

Kuntaliiton mukaan äänestysikärajan laskemista koskevat mielipiteet eivät ole juurikaan muuttuneet tarkastelujakson 2015–2020 aikana. Tulokset ovat muuttuneet tarkastelujaksolla hieman positiivisempaan suuntaan, sillä äänestysikärajan laskemista kannattavien osuus on noussut muutamalla prosenttiyksiköllä ja vastaavasti ikärajan laskemista vastustavien osuus on pudonnut kolmella prosenttiyksiköllä.

- Nykyinen 18 vuoden äänestysikäraja on ollut käytössä jo vuodesta 1972. Sitä nuoremmat pääsevät äänestysuurnille ainoastaan seurakuntavaaleissa. Äänestysikärajan mahdollista laskemista on selvitetty useaan otteeseen, ja se on ollut yksien vaaleihin liittyvä kestoaihe jo pitkään. Asia ei ole kuitenkaan saanut riittävää poliittista kannatusta eikä muutoksia edelleenkään ole lähipiirissä, toteaa tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom. 

Lue lisää Kuntaliiton verkkosivuilta: https://www.kuntaliitto.fi/tiedotteet/2020/aanestysikarajan-laskeminen-kuntavaaleissa-ei-saa-kannatusta

Pääset tutkimaan tuloksia tarkemmin tästä linkistä. 

Tämä sivusto käyttää evästeitä toimiakseen mahdollisimman hyvin. Lue lisää evästeistä.
Ok