FI | EN
FI | EN

Kunnanvirasto avoinna ma-to 8-15  014 2673 000 ma-to klo 9 - 14Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

 Kunnanvirasto palvelee ma-to 8-15, 014 2673 000 ma-to klo 9 - 14

 Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

Kuntaliiton kuntalaistutkimus on osa Erilaistuva KuntaSuomi 2025 tutkimusohjelmaa. Tutkimukseen liittyvä kuntalaiskysely toteutettiin touko-kesäkuussa 2020 ja siihen osallistui yhteensä 43 tutkimuskuntaa. Myös Petäjävesi on yksi tutkimuskunnista. Tutkimuskunnat ovat erikokoisia- ja tyyppisiä kuntia eri puolelta Suomea. Voit tutustua Kuntalaistutkimukseen Kuntaliiton verkkosivuilla. 

Tutkimuksessa kartoitettiin kuntalaisten suhtautumista kunnalliseen päätöksentekoon erilaisten väittämien avulla. Yksi väittämistä koski mahdollisuutta äänestä kuntavaaleissa internetin välityksellä. Lähes puolet kaikkien tutkimuskuntien vastaajista kannattaa nettiäänestyksen mahdollistamista. Petäjävedellä nettiäänestyksen mahdollistamiseen suhtaudutaan hieman kriittisemmin, sillä sitä kannattaa vain 36 prosenttia vastaajista. Vastaava prosentti kaikkien tutkimuskuntien osalta on 46. Muissa alle 5000 asukkaan tutkimuskunnissa nettiäänestämisen mahdollistamiseen suhtaudutaan kaikista positiivisimmin, 49 prosenttia vastaajista mahdollistaisi internetin kautta tapahtuvan äänestyksen.

- Kyselyn toteutusaikana käynnistynyt koronatilanteen aiheuttama poikkeustilanne on todennäköisesti vaikuttanut ainakin hieman nettiäänestyskannatuksen nousuun. Viime aikojen tietoturvaan liittyvä uutisointi puolestaan saattaa laskea nettiäänestämisen kannatusta, kertoo tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom. 

Kuntaliiton tiedotteen mukaan nettiäänestämistä suosii erityisesti 30-39-vuotiaat vastaajat, mutta suosio näkyy myös kaikissa alle 60-vuotiaiden ikäryhmissä. Lähes puolet yli 70-vuotiaiden ikäluokasta ei äänestäisi internetin välityksellä ja kyseisestä ikäryhmästä nettiäänestämistä kannattaa harvempi kuin joka kolmas vastaaja. 

Lue lisää Kuntaliiton verkkosivuilta: https://www.kuntaliitto.fi/tiedotteet/2020/lahes-puolet-haluaisi-aanestaa-netissa-kuntavaaleissa

Pääset tutkimaan tuloksia tarkemmin tästä linkistä. 

Tämä sivusto käyttää evästeitä toimiakseen mahdollisimman hyvin. Lue lisää evästeistä.
Ok