FI | EN
FI | EN

Kunnanvirasto avoinna ma-to 8-15  014 2673 000 ma-to klo 9 - 14Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

 Kunnanvirasto palvelee ma-to 8-15, 014 2673 000 ma-to klo 9 - 14

 Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

Tiedote 28.9.2021

Osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2021

Kunnanvaltuusto hyväksyi kesäkuun tilanteesta laaditun osavuosikatsauksen ja hyväksyi osavuosikatsauksen käsittelyn yhteydessä esitetyt muutokset kunnan vuoden 2021 investointiohjelmaan. Katsaus on vuoden toinen, kolmas katsaus laaditaan syyskuun lopun tilanteesta.

Kesäkuun lopun tilanteessa kunnan oma toiminta ja käyttötalous ovat toteutumassa pääosin suunnitellun mukaisesti. Muutoksia on tullut erityisesti verotuloennusteeseen ja valtionosuuksiin. Verotulot ovat kertyneet talousarviota paremmin toteuman ollessa 54,4 %. Elokuussa päivittyneen veroennustekehikon mukaisesti lisäys koko vuodelle on n. 737.000 euroa alkuperäiseen talousarvioon verrattuna.  Valtionosuudet ovat kertyneet talousarvion mukaisesti, mutta valtionosuuksia on toukokuussa päivitetyn laskelman mukaisesti kertymässä n. 176.000 euroa enemmän talousarvioon verrattuna. Valtionosuuksien määrään on lisätty vuodelle 2021 koronatuki testaukseen valtiovarainministeriön oikaisupäätöksen mukaisesti.

Kunnan toimintatuottojen kertymisessä on viivettä ja joidenkin toimialojen osalta toimintatuotoissa on huhti-/toukokuun tilanne. Toimintatuottojen toteuma on 43,3 %. Toimintatuottojen kertymään vaikuttaa loppuvuoden aikana voimaan tulleet asiakasmaksulakien muutokset, jotka vaikuttavat erityisesti vanhuspalvelujen ja varhaiskasvatuksen toimintatuottoihin niitä alentavasti. Mahdolliset talousarviomuutokset toimintatuottojen vähentymisestä johtuen tuodaan käsittelyyn syyskuun lopun tilanteesta laadittavan osavuosikatsauksen yhteydessä. Toimintakulut ovat toteutuneet pääosin talousarviossa arvioidusti toteuman ollessa 50,8 %.

Kesäkuun lopun tilanteessa tilikauden ylijäämä on 268.929 euroa, kun alkuperäinen talousarvio laadittiin -704.950 euroa alijäämäisenä. Kesäkuun lopun tilanteesta laaditun tilinpäätösennusteen mukaisesti tilikauden alijäämän ennuste on n. -570.000 euroa. Ennusteeseen liittyy epävarmuuksia erityisesti terveydenhuollon kustannuksiin ja koronakorvauksiin liittyen.

Investointiohjelmaan on ilmennyt tarvetta tehdä määrärahamuutoksia. Palvalahden infran rakentaminen jakautuu kahdelle vuodelle. Tälle vuodelle oli alun perin varattu tiestön rakentamiseen 500.000 euroa ja vesi- ja viemäriverkoston rakentamiseen 200.000 euroa. Koska rakentaminen alkaa vasta syksyn aikana, niin kustannukset eivät toteudu täysimääräisesti talousvuoden 2021 aikana. Palvalahden tiestön rakentamisen summaa esitetään laskettavaksi 350.000 euroon (-150.000e) ja vesi- ja viemäriverkoston rakentaminen 100.000 euroon (-100 000e). Poistetut 250.000 euroa esitetään siirrettäväksi muihin investointikohteisiin seuraavalla tavalla: sivistyksen kiinteistöihin +85.000 euroa, sivistyksen laitteisiin +50.000 euroa, keittiöihin +15 000 euroa ja muihin kiinteistöihin +100 000 euroa. Sivistyksen kiinteistöt pitävät sisällään Kintauden koulun lämmitysjärjestelmän korjausta, kirjaston omatoimijärjestelmän vaatimia muutostöitä sekä yläaste/lukio osalta Masuunin ja ylioppilastilan muutostöitä. Sivistyksen laitteet pitää sisällään tietoteknisten laitteiden päivityksiä. Keittiöiden osalta päivitetään Kintauden koulun ja Petäjäkodin linjastoja. Muissa kiinteistöissä rahaa varataan kameravalvonnan uudistamiseen ja muiden kiinteistöjen mm. käsityökoulun muutostöihin.

  

Petäjäveden kuntastrategia 2021-2025

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti Petäjäveden kuntastrategian vuosille 2021-2025.

Petäjävedellä työstettiin kokonaan uusi kuntastrategia edelliselle valtuustokaudelle 2017-2021. Strategian työstöön osallistettiin laajasti kuntapäättäjiä, kuntalaisia ja henkilöstöä sekä alueen järjestöjä, yhdistyksiä ja yrityksiä. Valtuustokauden vaihtumisen myötä uusi valtuusto on työstänyt strategian päivitystä kahdessa seminaarissa 31.8. ja 6.9. Valtuusto hyväksyi strategian päivityksen seminaarien työskentelyn pohjalta.

Päivitetyn strategian neljä kärkeä ovat:

  • Olemme rohkeita
  • Hyvinvoiva kunta Keski-Suomessa
  • Yrittäjät ja yhteisöt ovat kumppaneitamme
  • Petäjävesi näkyy ja kuuluu

Jokaiselle kärjelle on määritetty strategiassa omat kärkitoimet. Strategian päivitys huomioidaan talousarvion valmistelussa ja talousarvioon kirjattavat tavoitteet laaditaan päivitetyn strategian pohjalta.

 

Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinta

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on pyytänyt Keski-Suomen kuntia, yhteistoiminta-alueita ja kuntayhtymiä käsittelemään Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinnan siten, että päätökset ovat tiedossa 22.9.2021 mennessä.

Petäjäveden kunnanvaltuusto päätti, että käytettävissä olevan valmistelumateriaalin pohjalta ja asiakas- ja potilastietojärjestelmän kustannusarvion merkittävän muutoksen vuoksi Petäjäveden kunta ei valtuuta Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä jatkamaan Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankintaa.

Kunnanvaltuusto käsitteli asiaa alun perin keväällä 2019 ja päätti liittyä mukaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja KL-kuntahankintojen yhteishankintaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmän uudistamiseksi. Jo tällöin päätökseen kirjattiin, että mikäli hankinnan kustannukset nousevat ennakoidusta merkittävästi, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tulee keskeyttää hankintamenettely.

Lisäksi kunnanvaltuusto myönsi eron Raija Harju-Kiviselle Petäjäveden kunnanvaltuuston jäsenyydestä. Harju-Kivinen pyysi eroa luottamustehtävästään siirryttyään Petäjäveden kunnan perusturvajohtajan virkaan. Harju-Kivisen tilalle valtuuston varsinaiseksi jäseneksi nousee Kristillisdemokraattien 1. varavaltuutettu Juha Niiles.  Kunnanvaltuusto valitsi myös kunnanhallitukseen Nina Hirsiahon tilalle uudeksi varajäseneksi Katja Liimataisen kaudelle 2021-2023.

  

Lisätietoja: kunnanjohtaja Mikko Latvala, puh. 040 190 6904, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tämä sivusto käyttää evästeitä toimiakseen mahdollisimman hyvin. Lue lisää evästeistä.
Ok