FI | EN
FI | EN

Kunnanvirasto avoinna ma-to 8-15  014 2673 000 ma-to klo 9 - 14Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

 Kunnanvirasto palvelee ma-to 8-15, 014 2673 000 ma-to klo 9 - 14

 Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

Tiedote 26.10.2021

Petäjäveden kunnanhallituksen 25.10.2021 päätöksiä

Osavuosikatsaus 1.1-30.9.2021

Kunnanhallitus käsitteli syyskuun tilanteesta laaditun osavuosikatsauksen. Katsaukset raportoidaan maaliskuun, kesäkuun ja syyskuun tilanteista.

Kunnan oma toiminta ja käyttötalous ovat toteutumassa pääosin suunnitellun mukaisesti. Muutoksia on tullut erityisesti verotuloennusteeseen ja valtionosuuksiin. Verotulot ovat kertyneet talousarviota paremmin toteuman ollessa 79,3 %. Syyskuussa päivittyneen veroennustekehikon mukaisesti lisäys koko vuodelle on n. 664.000 euroa alkuperäiseen talousarvioon verrattuna. Valtionosuudet ovat kertyneet talousarvion mukaisesti, mutta valtionosuuksia on lokakuussa päivitetyn laskelman mukaisesti kertymässä n. 82.000 euroa enemmän talousarvioon verrattuna. Valtionosuuksien määrään on lisätty vuodelle 2021 koronatuki testaukseen valtiovarainministeriön oikaisupäätöksen mukaisesti. Valtionosuuksien määriin voi tulla vielä vuoden kuluessa tarkennuksia.

Toimintatuottojen kertymisessä on viivettä ja joidenkin toimialojen osalta toimintatuotoissa on heinä-/elokuun tilanne. Toimintatuottojen toteuma on 63,7 %. Toimintatuottojen kertymään vaikuttaa loppuvuoden aikana voimaan tulleet asiakasmaksulakien muutokset, jotka vaikuttavat erityisesti vanhuspalvelujen ja varhaiskasvatuksen toimintatuottoihin niitä alentavasti.

Syyskuun lopun tilanteessa tilikauden ylijäämä on 327.212 euroa, kun alkuperäinen talousarvio laadittiin -704.950 euroa alijäämäisenä. Syyskuun lopun tilanteesta laaditun tilinpäätösennusteen mukaisesti tilikauden alijäämän ennuste on n. -461.000 euroa. Ennusteeseen liittyy epävarmuuksia erityisesti terveydenhuollon kustannuksiin ja koronakorvauksiin liittyen.

Valtuusto päätti kokouksessaan 27.9.2021 yhteensä 250.000 euron määrärahamuutoksista investointiohjelmaan. Kohteita ja summia on sen jälkeen tarkennettu suunnittelun edetessä. Kunnanhallitus hyväksyi tarkennukset investointiohjelmaan.

Kunnanhallitus päätti esittää osavuosikatsauksen valtuuston hyväksyttäväksi ja esittää, että valtuusto hyväksyy osavuosikatsauksen yhteydessä esitetyt tarkennukset vuoden 2021 investointiohjelmaan. Valtuusto käsittelee asiaa kokouksessaan 15.11.2021.

Selvityksen antaminen vuoden 2020 arviointikertomuksen havainnoista

Tarkastuslautakunta on arviointikertomuksessaan tilikaudesta 2020 esittänyt valtuustolle, että valtuusto pyytäisi seuraavista arviointikertomuksessa esitetyistä havainnoista kunnanhallituksen selvitykset lokakuun loppuun mennessä.

Tarkastuslautakunta pyysi selvitystä kunnanhallitukselta seuraaviin kysymyksiin

  • Miten elinvoimatyötä koordinoidaan kunnan strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi?
  • Kuinka pian Petäjäveden kunnan lainakannan kehitys tulee ongelmaksi ja miten lainakannan liikakasvua ehkäistään?
  • Millainen asuntopoliittinen ohjelma toisi Petäjävedelle lisää hyväkuntoisia vuokra-asuntoja?
  • Mitä uusia mahdollisuuksia ylikunnalliselle yhteistyölle on nähtävissä tulevina vuosina?

Kunnanhallitus antoi selvityksensä edellä mainittuihin arviointikertomuksessa esitettyihin kysymyksiin ja valtuusto käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessaan 15.11.2021.

Aloitteiden käsittely

Kunnanhallitus käsitteli kokouksessaan Keskustan valtuustoryhmän ja 9 muun valtuutetun 3.5.2021 allekirjoittamaa valtuustoaloitetta, siitä, että yksityistieavustusrahoituksen määräytymisperusteeksi otettaisiin jatkossa valtuustokaudeksi määriteltävä prosenttiosuus Petäjäveden kunnan kiinteistöverokertymästä. Kunnanhallitus päätti esittää valtuustolle, että yksityistieavustuksia ei sidota aloitteen mukaisesti prosenttiosuuteen, vaan yksityisteiden avustussummaksi talousarviovuodelle 2022 päätetään 60 000 €. Kunnanhallitus totesi aloitteen käsitellyksi ja esittää sitä edelleen valtuustolle.

Kuntaan saapui 27.8.2019 kuntalaisaloite, jonka on allekirjoittanut yhteensä 109 kuntalaista. Aloitteen allekirjoittaneet ehdottavat, että Petäjävedelle hankitaan tekojäärata talviliikunnan harrastusmahdollisuuksien lisäämiseksi. Kunnanhallitus päätti 23.9.2019 kokouksessaan lähettää aloitteen ja sen vaatimat toimenpiteet ja kustannukset hyvinvointilautakuntaan ja kuntarakennelautakuntaan selvitettäväksi. Kuntarakennelautakunta on käsitellyt aloitetta kokouksessaan 29.9.2021 ja todennut, että hankkeen toteuttaminen ei ole lähivuosina mahdollista muista investointitarpeista johtuen, mutta vaihtoehtoja hankkeen toteuttamiseksi tutkitaan ja hanke pyritään huomioimaan tulevien vuosien liikuntapaikkainvestointien suunnittelussa.  Kunnanhallitus totesi aloitteen käsitellyksi ja esittää sitä edelleen valtuustolle.

Täydennyshaku tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus ohjelmaan

Jyväskylän kaupunki hallinnoi sosiaali- ja terveysministeriön Keski-Suomen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanketta, jonka toteutusaika on vuosina 2020-2022.

Ohjelman tarkoituksena on kehittää laaja-alainen sosiaali- ja terveyskeskus, josta ihminen saa palvelunsa sujuvasti ja avun yksilöllisiin tarpeisiinsa. Sosiaali- ja terveyskeskuksessa hyödynnetään uudenlaista työnjakoa, tarjotaan eri ammattilaisten ja erityistason konsultaatioita sekä hyödynnetään digitalisointia. Kehittämistyöllä halutaan varmistaa, että palvelut vastaavat ihmisten tarpeisiin ja ongelmiin voidaan puuttua ajoissa.

Nyt avautuneen täydennyshaun myötä ohjelmaa toteutetaan vuosina 2020-2023. Kunnanhallitus päätti sitoutua Keski-Suomen kuntien Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus hankkeeseen täydennyshaun osalta.

Lisäksi kunnanhallitus myönsi eron Airi Lindholmille vammaisneuvoston jäsenyydestä ja merkitsi tiedokseen, että Keski-Suomen muistiyhdistys ry:n alaosasto Muistikka ei nimeä omaa edustajaa vammaisneuvostoon.

Kunnanhallitus myönsi myös täyttöluvan määräaikaisen laitoshuoltajan toimeen ajalle 7.12.2021-31.12.2022 sekä antoi evästyksensä yhtiökokousedustajana toimivalle kunnanjohtajalle Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n ylimääräiseen yhtiökokoukseen.

 

Kunnanhallituksen pöytäkirja on luettavissa 27.10.2021 kokonaisuudessaan kunnan verkkosivuilla www.petajavesi.fi.

Lisätietoja: kunnanjohtaja Mikko Latvala, puh. 040 190 6904, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tämä sivusto käyttää evästeitä toimiakseen mahdollisimman hyvin. Lue lisää evästeistä.
Ok