artikkelikuva1.png

Tietoa vierailijoille

Kesällä vanha kirkko on auki joka päivä klo 10-18. Talvikaudella 16.9.-14.5. kirkko avataan yli 10 hengen ryhmille ennakkovarauksella. Vierailu on mahdollista järjestää myös pienemmille kuin 10 hengen ryhmille, tällöin pääsymaksut veloitetaan kuitenkin minimissään 10 hengen mukaan. Lisää tietoa pääsymaksuista löytyy täältä.

UNOHDUKSISTA UNESCOON -historiikkia voit tilata oppaalta sähköpostitse tai Facebook-sivumme kautta. Hinta 15 € sisältää postikulut.

Aukioloajat

Talvella kirkko on suljettu. Ryhmien vierailut ennakkovarauksella vähintään kolme päivää etukäteen sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puhelimitse  040 582 2461. 

Kesällä 1.6.-31.8.2017 kirkko on auki joka päivä klo 10.00-18.00. (Huom. Lipunmyynti suljetaan 15 minuuttia ennen sulkemisaikaa.)

Vanhassa kirkossa on varsinkin kesäaikaan erilaisia tapahtumia, jotka vaikuttavat normaaleihin aukiolorutiineihin eri tavoin. Kirkossa järjestetään esimerkiksi vihkiäisiä, konsertteja ja kastetilaisuuksia. Erilaisten perhejuhlien aikana kirkkosaliin ei välttämättä pääse tutustumaan, mikäli juhlaväki haluaa pitää tilaisuuden suljettuna. Kesäkuukausina vihkiäisiä on lähes joka lauantai-iltapäivä, joten kannattaa varautua pieneen odotteluun tai soittaa etukäteen ja tarkistaa aikataulut. Listan yksityistilaisuuksista löydät myös täältä.

Pääsymaksut & opastus

Pääsymaksu vanhaan kirkkoon aikuisilta 6 €, opiskelijoilta, koululaisilta ja eläkeläisiltä 4 €. Yli 10 hengen ryhmille 4 €/hlö.

Opastettu kierros (30 min.) 10 €/ryhmä.

Talvikaudella (16.9. - 14.5.) peritään lisäksi ovenavausmaksu 10 €/ryhmä.

Ryhmät talvikaudella:

1-10 henkilöä: 60 € (hinta sisältää pääsymaksut, opastuksen ja ovenavausmaksun).

Yli 10 henkilöä: Pääsymaksut 4 €/hlö, opastus 10 €/ryhmä ja ovenavausmaksu 10 €/ryhmä.

Pysäköinti

Vanhan kirkon parkkipaikka sijaitsee valtatien 23 varressa, ja sinne on hyvät opasteet. Pysäköintialueella on tilaa sekä henkilö- että linja-autoille ja pöytiä evästaukoa varten. Pysäköintialueelta on kävelytie vanhalle kirkolle; kävelymatkaa kertyy n. 200 metriä.

Petäjäveden vanhan kirkon ystävät

Liity vanhan kirkon ystäväksi ja tue maailmanperintökirkkoa maksamalla vapaavalintainen kannatusmaksu! Kannatusmaksun avulla ylläpidetään kirkon ympärivuotisia opaspalveluita sekä hoidetaan vanhaa kirkkoa ja sen ympäristöä. Vanhan kirkon ystävänä saat pinssin, jota näyttämällä pääset ilmaiseksi kirkkoon sisälle ja saat halutessasi myös opastuksen. Voit maksaa kannatusmaksun myös lahjana ystävällesi! Vanhan kirkon ystävälle lähetetään puolivuosittain uutiskirje, josta ilmenevät kirkolla järjestettävät tapahtumat, kirkon aukioloajat sekä muut ajankohtaiset uutiset.

Kannatusmaksu vanhan kirkon säätiön tilille FI7053390820016864, viestikenttään nimi ja sähköpostiosoite. Lisätietoja vanhan kirkon maailmanperintökoordinaattorilta. Kiitos tuestasi maailmanperintökohteelle!

Vanhan kirkon laitumilla laiduntaa lampaita kesäisin

Kymmenen suomenlammasta laiduntaa vanhaa kirkkoa ympäröivillä laitumilla kesäisin. Lampaat saapuivat kesätöihin toukokuun loppupuolella. Vanhan kirkon säätiö ennallistaa ja hoitaa vanhan kirkon kulttuuriympäristöä ja ympäröivää perinnebiotooppia lampaiden avulla. Petäjäveden seurakunta vuokraa lampaat. Lampaita katsellessa on hyvä muistaa, että sähköpaimenaitaan ei tule koske, lampaita ei saa ruokkia ja että koirat on pidettävä piha-alueella kytkettyinä.

Oheistuotteet ja –palvelut

Vanhan kirkon matkamuistoja, kirjoja ja paikallisia käsityötuotteita voit ostaa joko kirkosta tai Petäjäveden keskustassa sijaitsevasta suoramyyntipiste Heinähatusta. Vanhan kirkon postikortteja ja taidekortteja sekä kyniä ja kirjoja voit tilata myös postitse. Vanhan kirkon Facebook-sivulta löydät kuvia myytävistä tuotteista. Oheispalveluiden, kuten erilaisten matkailu- ja majoituspalveluiden sekä käsityömyymälöiden tiedot, löytyvät Petäjäveden kunnan internetsivuilta. Halutessasi voit esimerkiksi tilata käyntisi yhteyteen kirkkovenesoudun tai kirkonrappuskahvituksen Maatilamatkailu Kumpusesta.

Oppaalta voit ennakkoon tilata myös hautausmaakierroksen. Lapsiryhmille voi tilata vanhan kirkon oppaaksi Jaakko Kirkonrotan, puh. 046 540 2437.

Voit tutustua Keuruun, Pihlajaveden ja Petäjäveden 1700-luvun kirkkoihin samalla matkalla. Ryhmien yhteisvaraukset Petäjäveden vanhan kirkon maailmanperintökoordinaattorilta, puh. 040 582 2461.

Tapahtumat vanhassa kirkossa

Vuonna 2014 vanha kirkko täytti 250 vuotta ja kirkon liittämisestä Unescon maailmanperintölistalle tulei kuluneeksi 20 vuotta! Juhlavuosi sisälsi erilaisia tapahtumia ja juhlavuoden kunniaksi julkaistiin myös vanhan kirkon uusi esite, pieni historiikki kirkon myöhemmistä vaiheista sekä Jussi Jäppisen valokuvaama näyttävä postikorttisarja.

Vanhassa kirkossa on varsinkin kesäaikaan erilaisia tapahtumia, jotka vaikuttavat normaaleihin aukiolorutiineihin eri tavoin. Kirkossa järjestetään esimerkiksi vihkiäisiä, konsertteja ja kastetilaisuuksia. Erilaisten perhejuhlien aikana kirkkosaliin ei välttämättä pääse tutustumaan, mikäli juhlaväki haluaa pitää tilaisuuden suljettuna. Kesäkuukausina vihkiäisiä on lähes joka lauantai-iltapäivä, joten kannattaa varautua pieneen odotteluun tai soittaa etukäteen ja tarkistaa aikataulut.

Vanhassa kirkossa järjestetään kesäsunnuntaisin jumalanpalvelus, joka alkaa yleensä klo 10.00 (jumalanpalvelusten aikataulun voi tarkistaa seurakunnan nettisivulta). Jumalanpalvelus on kaikille avoin tilaisuus. Muistathan kuitenkin kunnioittaa sekä kirkkoa että muita seurakuntalaisia pukeutumisellasi; kovin avonainen tai paljastava vaatetus ei ole kirkkoon sopivaa.

Valokuvaus

Vanhassa kirkossa valokuvaaminen on sallittua omaan käyttöön; kaupallisiin tarkoituksiin kuvaamisesta on sovittava erikseen. Muistathan kuitenkin, että esimerkiksi jumalanpalveluksen aikana kirkkosalissa kuljeskelu ja valokuvaaminen häiritsee tilaisuutta. Tällaisissa tilanteissa kuvaamista tulisi välttää.

WC-tilat

Vanhassa kirkossa ei ole sisä-wc:tä, mutta pihapiirissä on kuivakäymälät, jotka ovat käytössä kesäaikaan. Toinen käymälä on varustettu myös pyörätuolilla liikkuvia varten.

Esteettömyys

Petäjäveden vanhassa kirkossa esteettömyys ei täysin toteudu. Rakennus on vanha, joten lattiat eivät ole täysin suorat, ja kynnykset ovat korkeat. Myös ulkoportaat ovat melko jyrkät. Vanhaan kirkkoon pääsee sisälle pyörätuoliluiskan kautta yhdestä sivuovesta. Pyörätuolilla sisälle tulevan kannattaa tulla avustajan kanssa, sillä pyörätuoliluiska on melko jyrkkä. Pyörätuolin käyttäjien on hyvä ilmoittaa tulostaan ennakkoon.