artikkelikuva1.png

Tietoa vierailijoille

Talvikaudella 16.9.-14.5. kirkko avataan yli 10 hengen ryhmille ennakkovarauksella. Vierailu on mahdollista järjestää myös pienemmille kuin 10 hengen ryhmille, tällöin pääsymaksut veloitetaan kuitenkin minimissään 10 hengen mukaan. Lisää tietoa pääsymaksuista löytyy täältä.

 

Aukioloajat

Talvella kirkko on avoinna vain ennakkovarauksella. Ryhmien vierailut ennakkovarauksella vähintään kolme arkipäivää etukäteen sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puhelimitse  040 582 2461. 

Vanhassa kirkossa on varsinkin kesäaikaan erilaisia tapahtumia, jotka vaikuttavat normaaleihin aukiolorutiineihin eri tavoin. Kirkossa järjestetään esimerkiksi vihkiäisiä, konsertteja ja kastetilaisuuksia. Erilaisten perhejuhlien aikana kirkkosaliin ei välttämättä pääse tutustumaan, mikäli juhlaväki haluaa pitää tilaisuuden suljettuna. Kesäkuukausina vihkiäisiä on lähes joka lauantai-iltapäivä, joten kannattaa varautua pieneen odotteluun tai soittaa etukäteen ja tarkistaa aikataulut. Listan yksityistilaisuuksista löydät myös täältä.

Pääsymaksut & opastus

Pääsymaksu vanhaan kirkkoon aikuisilta 6 €, opiskelijoilta, koululaisilta ja eläkeläisiltä 4 €. Yli 10 hengen ryhmille 4 €/hlö.

Opastettu kierros (30 min.) 10 €/ryhmä.

Talvikaudella (16.9. - 14.5.) peritään lisäksi ovenavausmaksu 10 €/ryhmä.

Ryhmät talvikaudella:

1-10 henkilöä: 60 € (hinta sisältää pääsymaksut, opastuksen ja ovenavausmaksun).

Yli 10 henkilöä: Pääsymaksut 4 €/hlö, opastus 10 €/ryhmä ja ovenavausmaksu 10 €/ryhmä.

Pysäköinti

Vanhan kirkon parkkipaikka sijaitsee valtatien 23 varressa, ja sinne on hyvät opasteet. Pysäköintialueella on tilaa sekä henkilö- että linja-autoille ja pöytiä evästaukoa varten. Pysäköintialueelta on kävelytie vanhalle kirkolle; kävelymatkaa kertyy n. 200 metriä.

Vanhan kirkon laitumilla laiduntaa lampaita kesäisin

Kymmenen suomenlammasta laiduntaa vanhaa kirkkoa ympäröivillä laitumilla kesäisin. Vanhan kirkon säätiö ennallistaa ja hoitaa vanhan kirkon kulttuuriympäristöä ja ympäröivää perinnebiotooppia lampaiden avulla. Petäjäveden seurakunta vuokraa lampaat. Muistathan, että sähköpaimenaitaan ei kannata turvallisuussyistä koskea ja lampaita ei tule ruokkia. Pidäthän myös koirasi piha-alueella kytkettynä.

Oheistuotteet ja –palvelut

Vanhan kirkon matkamuistoja, kirjoja ja paikallisia käsityötuotteita voit ostaa joko kirkosta tai Petäjäveden keskustassa sijaitsevasta suoramyyntipiste Heinähatusta. Vanhan kirkon postikortteja ja taidekortteja sekä kyniä ja kirjoja voit tilata myös postitse. Vanhan kirkon Facebook-sivulta löydät kuvia myytävistä tuotteista. Oheispalveluiden, kuten erilaisten matkailu- ja majoituspalveluiden sekä käsityömyymälöiden tiedot, löytyvät Petäjäveden kunnan internetsivuilta. Halutessasi voit esimerkiksi tilata käyntisi yhteyteen kirkkovenesoudun tai kirkonrappuskahvituksen Maatilamatkailu Kumpusesta.

Oppaalta voit ennakkoon tilata myös hautausmaakierroksen. Lapsiryhmille voi tilata vanhan kirkon oppaaksi Jaakko Kirkonrotan, puh. 046 540 2437.

Keski-Suomen kiehtovat puukirkot - kierros

Opastettu tutustuminen ryhmille Petäjäveden, Keuruun ja Pihlajaveden 1700-luvun puukirkkoihin on varattavissa hintaan 14,50 e / hlö. Hinta sisältää pääsyliput ja opastukset kohteissa suomeksi (kesto n. 2,5 h siirtymineen). Ryhmän minimikoko on 20 henkilöä. Varaukset ja tiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. , puh. 040 965 5597 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. , puh. 040 582 2461. 

Tapahtumat vanhassa kirkossa

Vuonna 2014 vanha kirkko täytti 250 vuotta ja kirkon liittämisestä Unescon maailmanperintölistalle tuli kuluneeksi 20 vuotta! Juhlavuosi sisälsi erilaisia tapahtumia ja juhlavuoden kunniaksi julkaistiin myös vanhan kirkon uusi esite, pieni historiikki Unohduksista Unescoon - Petäjäveden vanhan kirkon vaiheet 1879-2014 sekä Jussi Jäppisen valokuvaama näyttävä postikorttisarja.

Vanhassa kirkossa on varsinkin kesäaikaan erilaisia tapahtumia, jotka vaikuttavat normaaleihin aukiolorutiineihin eri tavoin. Kirkossa järjestetään esimerkiksi vihkiäisiä, konsertteja ja kastetilaisuuksia. Erilaisten perhejuhlien aikana kirkkosaliin ei välttämättä pääse tutustumaan, mikäli juhlaväki haluaa pitää tilaisuuden suljettuna. Kesäkuukausina vihkiäisiä on lähes joka lauantai-iltapäivä, joten kannattaa varautua pieneen odotteluun tai soittaa etukäteen ja tarkistaa aikataulut.

Vanhassa kirkossa järjestetään kesäsunnuntaisin jumalanpalvelus, joka alkaa yleensä klo 10.00 (jumalanpalvelusten aikataulun voi tarkistaa seurakunnan nettisivulta). Jumalanpalvelus on kaikille avoin tilaisuus. Muistathan kuitenkin kunnioittaa sekä kirkkoa että muita seurakuntalaisia pukeutumisellasi; kovin avonainen tai paljastava vaatetus ei ole kirkkoon sopivaa.

Valokuvaus

Vanhassa kirkossa valokuvaaminen on sallittua omaan käyttöön; kaupallisiin tarkoituksiin kuvaamisesta on sovittava erikseen. Muistathan kuitenkin, että esimerkiksi jumalanpalveluksen aikana kirkkosalissa kuljeskelu ja valokuvaaminen häiritsee tilaisuutta. Tällaisissa tilanteissa kuvaamista tulisi välttää.

WC-tilat

Vanhassa kirkossa ei ole sisä-wc:tä, mutta pihapiirissä on kuivakäymälät, jotka ovat käytössä kesäaikaan. Toinen käymälä on varustettu myös pyörätuolilla liikkuvia varten.

Esteettömyys

Petäjäveden vanhassa kirkossa esteettömyys ei täysin toteudu. Rakennus on vanha, joten lattiat eivät ole täysin suorat, ja kynnykset ovat korkeat. Myös ulkoportaat ovat melko jyrkät. Vanhaan kirkkoon pääsee sisälle pyörätuoliluiskan kautta yhdestä sivuovesta. Pyörätuolilla sisälle tulevan kannattaa tulla avustajan kanssa, sillä pyörätuoliluiska on melko jyrkkä. Pyörätuolin käyttäjien on hyvä ilmoittaa tulostaan ennakkoon.