artikkelikuva1.png

Tietoa vierailijoille

Aukioloajat ja pääsymaksut 16.5.-15.9.2019:

  • 16.-19.5. klo 11-16

  • 23.-26.5. klo 11-16

  • 30.5.-1.9. klo 10-18 (juhannuksena 21.-22.6. kirkko on suljettu)

  • 5.-8.9. klo 11-16

  • 12.-15.9. klo 11-16

aikuiset 7 €

opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 5 €

Yli 10 hengen ryhmät 5 €/hlö

Opastus kuuluu pääsymaksun hintaan.

Opastetut kierrokset Petäjäveden vanhassa kirkossa alkavat klo 11, 13, 15 ja 17 kirkon aukioloaikojen mukaisesti. Opastusaikoihin voivat poikkeuksellisesti vaikuttaa kirkossa toisinaan järjestettävät yksityistilaisuudet sekä mahdolliset ryhmävaraukset. Opastuksia järjestetään suomeksi ja englanniksi.

Vanhassa kirkossa on varsinkin kesäaikaan erilaisia tapahtumia, jotka vaikuttavat normaaleihin aukiolorutiineihin. Kirkossa järjestetään esimerkiksi vihkiäisiä, konsertteja ja kastetilaisuuksia. Erilaisten perhejuhlien aikana kirkkosaliin ei välttämättä pääse tutustumaan, mikäli juhlaväki haluaa pitää tilaisuuden suljettuna. Kesäkuukausina vihkiäisiä on lähes joka lauantai-iltapäivä, joten kannattaa varautua pieneen odotteluun tai soittaa etukäteen ja tarkistaa aikataulut. 

Pysäköinti

Vanhan kirkon parkkipaikka sijaitsee valtatien 23 varressa, ja sinne on hyvät opasteet. Pysäköintialueella on tilaa sekä henkilö- että linja-autoille ja pöytiä evästaukoa varten. Pysäköintialueelta on kävelytie vanhalle kirkolle; kävelymatkaa kertyy n. 200 metriä.

Vanhan kirkon laitumilla laiduntaa lampaita kesäisin

Kymmenen suomenlammasta laiduntaa vanhaa kirkkoa ympäröivillä laitumilla kesäisin. Vanhan kirkon säätiö ennallistaa ja hoitaa vanhan kirkon kulttuuriympäristöä ja ympäröivää perinnebiotooppia lampaiden avulla. Petäjäveden seurakunta vuokraa lampaat. Muistathan, että sähköpaimenaitaan ei kannata turvallisuussyistä koskea ja lampaita ei tule ruokkia. Pidäthän myös koirasi piha-alueella kytkettynä.

Oheistuotteet ja –palvelut

Vanhan kirkon matkamuistoja, kirjoja ja paikallisia käsityötuotteita voit ostaa joko kirkosta tai Petäjäveden keskustassa sijaitsevasta suoramyyntipiste Heinähatusta. Vanhan kirkon postikortteja ja taidekortteja sekä kyniä ja kirjoja voit tilata myös postitse. Vanhan kirkon Facebook-sivulta löydät kuvia myytävistä tuotteista. Oheispalveluiden, kuten erilaisten matkailu- ja majoituspalveluiden sekä käsityömyymälöiden tiedot, löytyvät Petäjäveden kunnan internetsivuilta. Halutessasi voit esimerkiksi tilata käyntisi yhteyteen kirkkovenesoudun tai kirkonrappuskahvituksen Maatilamatkailu Kumpusesta.

Oppaalta voit ennakkoon tilata myös hautausmaakierroksen. Lapsiryhmille voi tilata vanhan kirkon oppaaksi Jaakko Kirkonrotan, puh. 046 540 2437.

Keski-Suomen kiehtovat puukirkot - kierros

Opastettu tutustuminen ryhmille Petäjäveden, Keuruun ja Pihlajaveden 1700-luvun puukirkkoihin on varattavissa hintaan 14,50 e / hlö. Hinta sisältää pääsyliput ja opastukset kohteissa suomeksi (kesto n. 2,5 h siirtymineen). Ryhmän minimikoko on 20 henkilöä. Varaukset ja tiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. , puh. 040 965 5597 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. , puh. 040 582 2461. 

Tapahtumat vanhassa kirkossa

Vanhassa kirkossa on varsinkin kesäaikaan erilaisia tapahtumia, jotka vaikuttavat normaaleihin aukiolorutiineihin eri tavoin. Kirkossa järjestetään esimerkiksi vihkiäisiä, konsertteja ja kastetilaisuuksia. Erilaisten perhejuhlien aikana kirkkosaliin ei välttämättä pääse tutustumaan, mikäli juhlaväki haluaa pitää tilaisuuden suljettuna. Kesäkuukausina vihkiäisiä on lähes joka lauantai-iltapäivä, joten kannattaa varautua pieneen odotteluun tai soittaa etukäteen ja tarkistaa aikataulut.


Vanhassa kirkossa järjestetään kesäsunnuntaisin jumalanpalvelus, joka alkaa yleensä klo 10.00 (jumalanpalvelusten aikataulun voi tarkistaa seurakunnan nettisivulta). Jumalanpalvelus on kaikille avoin tilaisuus. Muistathan kuitenkin kunnioittaa sekä kirkkoa että muita seurakuntalaisia pukeutumisellasi; kovin avonainen tai paljastava vaatetus ei ole kirkkoon sopivaa.

Valokuvaus

Vanhassa kirkossa valokuvaaminen on sallittua omaan käyttöön; kaupallisiin tarkoituksiin kuvaamisesta on sovittava erikseen. Muistathan kuitenkin, että esimerkiksi jumalanpalveluksen aikana kirkkosalissa kuljeskelu ja valokuvaaminen häiritsee tilaisuutta. Tällaisissa tilanteissa kuvaamista tulisi välttää.

WC-tilat

Vanhassa kirkossa ei ole sisä-wc:tä, mutta pihapiirissä on kuivakäymälät, jotka ovat käytössä kesäaikaan. Toinen käymälä on varustettu myös pyörätuolilla liikkuvia varten.

Esteettömyys

Petäjäveden vanhassa kirkossa esteettömyys ei täysin toteudu. Rakennus on vanha, joten lattiat eivät ole täysin suorat, ja kynnykset ovat korkeat. Myös ulkoportaat ovat melko jyrkät. Vanhaan kirkkoon pääsee sisälle pyörätuoliluiskan kautta yhdestä sivuovesta. Pyörätuolilla sisälle tulevan kannattaa tulla avustajan kanssa, sillä pyörätuoliluiska on melko jyrkkä. Pyörätuolin käyttäjien on hyvä ilmoittaa tulostaan ennakkoon.