artikkelikuva1.png

Tietoa opettajille

Vierailut

Petäjäveden vanha kirkko on auki kesäkaudella 1.6.-31.8. joka päivä klo 10-18. Talvikaudella vanha kirkko on auki ennakkovarauksella. Pyydämme sopimaan vierailusta vähintään 3 vrk etukäteen.

Pääsymaksut: 4 €/koululainen, opiskelija. Talvikaudella 16.9.-14.5. veloitetaan lisäksi ovenavausmaksu 10 €/ryhmä.

Vanhan kirkon opastus 10 €/ryhmä.

Varaukset ja tiedustelut: oppaat 040 582 2461 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Vanhassa kirkossa vierailevan kannattaa pukeutua lämpimästi, sillä kirkossa ei ole lämmitystä.

Opastettu kierros

Vanhaan kirkkoon voi tutustua opettajan johdolla tai vanhan kirkon oppaan johdolla. Opastuskierros kestää normaalisti 30 minuuttia, mutta pitemmätkin opastukset ovat mahdollisia. Opastettu kierros voidaan suunnitella yhteistyössä opettajan kanssa.

Opastuksen aikana oppilaat voivat oppia kirkon rakentamisvaiheista ja kuulla mielenkiintoisia tarinoita kirkon historiasta ja paikallisten elämästä. Oppilaat voivat tutustua 1700-luvun messuun unilukkareineen ja häpeäpenkkeineen. Vierailu Petäjäveden vanhassa kirkossa auttaa oppilaita ymmärtämään maailmanperintökohteen merkityksen ja maailmanperinnön arvon ja tukee täten maailmanperintökasvatusta.

Mainio tapa tutustua vanhaan kirkkoon on dokumentoida sitä piirtäen, maalaten tai valokuvaten. Vanhaa kirkkoa ympäröivä hautausmaa ja perinnemaisema riukuaitoineen, niittyineen ja järvineen tarjoaa erinomaiset puitteet maalaamiselle ja valokuvaamiselle. Vanhan kirkon piha on mainio paikka myös perinneleikkien, kuten köydenvedon, järjestämiselle.

Kesäisin vanhan kirkon ympäröivillä niityillä laiduntaa lampaita.

Vanhaan kirkkoon ja Suomen muihin maailmanperintökohteisiin voi tutustua etukäteen Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Museoviraston julkaiseman verkkonäyttelyn avulla: Yhteinen maailmanperintömme -verkkonäyttely . Näyttelyyn liittyy koululais- ja opiskelijaryhmille tarkoitettua opetusmateriaalia kysymyksineen ja vastauksineen suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Ruokailu

Vanhan kirkon rappusilla ja pihalla voi nauttia omia eväitä.

Vanhalle kirkolle voi tilata kirkonrappusmehut Lemettilän tilalta, puh. 050 414 7275, tai maatilamatkailu Kumpusesta, puh. 0400 641 148.

Ruokailumahdollisuus Kyläsepässä.

Pysäköinti

Vanhan kirkon parkkipaikka sijaitsee valtatie 23:n varrella, ja sinne on hyvät opasteet. Pysäköintialueella on tilaa linja-autoille ja pöytiä evästaukoa varten. Pysäköintialueelta on kävelytie vanhalle kirkolle; kävelymatkaa kertyy noin 200 metriä.

Ohjelmapalvelut ja muut nähtävyydet

Koululaisryhmät voivat pitää vanhassa kirkossa hartauden tai jumalanpalveluksen. Papin ja kanttorin voi halutessaan tilata Petäjäveden seurakunnalta.

Pienimpien koululaisten oppaaksi voi tilata vanhalle kirkolle Jaakko Kirkonrotan, puh. 046 554 3818.

Vanhan kirkon perinnemaisemaa täydentää maakunnallisesti ja valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennusympäristöksi luokiteltu Lemettilän tila. Lemettilän tilan tutustumiskierroksen ja mehutarjoilun voi tilata ennakkoon, puh. 050 414 7275.

Villakamari - Käsityötalo Kirkkomäeltä voi tilata huovutuksen työnäytöksen tai 3-4 tuntia kestävän huovutuskurssin, jonka aikana jokainen oppilas voi tehdä oman huovutustyön tai luokka voi tehdä yhteisen huovutustyön.

Petäjäveden vanhalle kirkolle voi saapua kirkkoveneellä. Kirkkoveneen varaukset maatilamatkailu Kumpusesta, puh. 0400 641 148, tai Kievari Rantapirtistä, puh. 014 767 115.

Kirkolle voi saapua kävellen pitkin rauhallista kylänraittia. Petäjäveden keskustassa voi tutustua eri alojen käsityöläisten tuotteisiin ja seurakunnan uudempaan kirkkoon (varaukset kirkkoherranvirastosta).

Tieliikennemuseo. Varaukset ja tiedustelut: Risto Höylä 040 571 7680.

Radio- ja puhelinmuseo. Varaukset ja  tiedustelut: 044 073 2813 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .

Kievari Rantapirtti tarjoaa kiipeilyseikkailua, vaijeriliukua ja muuta ohjelmaa. Varaukset ja tiedustelut: 014-767 115.

Petäjävedellä on neljä lintutornia ja neljä erimittaista luontopolkua.

Petäjäveden vanhaan kirkkoon ja kunnan muihin nähtävyyksiin voi tutustua etukäteen Petäjävesi-videon avulla.