FI | EN
FI | EN

Kunnanvirasto avoinna ma-to 8-15  014 2673 000 ma-to klo 9 - 14Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

 Kunnanvirasto palvelee ma-to 8-15, 014 2673 000 ma-to klo 9 - 14

 Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

Pirunkivi on kivilohkare, jossa on luonnon muovaama pyöreä onkalo. Kolon nimikin on salaperäinen, sitä kutsutaan tafoniksi, joka on yleensä lohkareen tai kallion kyljessä.

Pirunkiven syntyhistoriaa on selitetty mm. sillä, että ennen jääkautta Suomea peitti rapakalliokerros, jonka alaosassa olevien rakojen kylkiin syntyi rapautumistaskuja. Jääkaudella taskut olivat jäässä, ja jään sulaessa vesi huuhtoi taskut puhtaiksi jättäen kiviin tyhjiä koloja – tafoneita. 

Tafoni on tullut suomen kieleen italiasta, jossa tafone tarkoittaa ontoksi kovertunutta lohkaretta. Eksoottinen nimi sopiikin hyvin, koska tafonia ympäröi salaperäisyyden verho; monet tafonit ovat saaneet synkkiä nimiä kuten pirunkivi tai pirunuuni.

Tafonit laajenevat kaiken aikaa. Mihin rapautuminen on kerran kunnolla iskenyt, siellä se myös kasvaa, jopa pienen huoneen kokoiseksi.

 Pirunkivi 4

Reitin aloituspaikka
Kohde sijaitsee Kintauden ja Metsäkulman välisellä tiellä nro 16605, osoitteessa Hirvimäentie 470 Petäjävesi. P 62° 13,395' ja I 25° 19,090' Opasteviitta tienvarressa ohjeistaa kohteeseen. Tienhaarasta noin 20 metrin päässä on mahdollisuus kahden auton pysäköintiin.

pirunkivi viitta

Reittikuvaus
Edestakainen reitti on helppokulkuista maastoa, alueella ei ole suuria korkeuseroja. Polun varrella on kosteammilla kohdilla pitkospuut. Kuivalla kelillä reitin voi hyvin tehdä urheilukengät jalassa. Matkaa tieltä kohteelle on noin puoli kilometriä. Polku on merkattu puihin keltaisilla palloilla ja polku menee suoraan Pirunkivelle.

Hyvä tietää
Kivi sijaitsee yksityismailla. Alueella ei ole nuotiopaikkaa ja avotulen teko on ehdottomasti kielletty. Älä roskaa, minkä tuot tullessasi, vie pois mennessäsi, on hyvä sääntö noudattaa! 

Tämä sivusto käyttää evästeitä toimiakseen mahdollisimman hyvin. Lue lisää evästeistä.
Ok