FI | EN
FI | EN

Kunnanvirasto avoinna ma-to 8-15  014 2673 000 ma-to klo 9 - 14Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

 Kunnanvirasto palvelee ma-to 8-15, 014 2673 000 ma-to klo 9 - 14

 Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

Petäjävedellä lapsi tulee varhaiskasvatuspalvelujen piiriin tullessaan päivähoitoon tai esiopetukseen. Huoltajilla voi jo olla päivähoitoa tai esiopetusta hakiessa tietoa siitä, että lapsi tarvitsee tukea kasvuunsa ja oppimiseensa. Tällöin lapsen tarvitseman tuen he voivat kirjata hakulomakkeeseen jo hakiessaan hoitopaikkaa. Joskus tuen tarve huomataan vasta myöhemmin. Tällöin keskustellaan yhdessä huoltajien ja henkilöstön havainnoista liittyen lapsen kasvuun, kehittymiseen ja oppimiseen. Tuki pyritään antamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Se millaista tukea lapsi tarvitsee, kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan ja lapsen esiopetussuunnitelmaan.

Tuen tarve voi olla lyhytaikaista tai pitkäkestoisempaa.Tuki annetaan ensisijaisesti yleisenä tukena, sitten tehostetusti ja ellei nämä ole riittäviä tukimuotoja erityisenä tukena. Lapsen tukitoimia suunnittelemassa ovat lapsen vanhemmat, lapsi itse ja ryhmän työntekijät. Lisäksi mukana on tarvittaessa kunnan konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja, seututerveyskeskuksen ja perheneuvolan psykologit sekä eri terapeutit. Yhteistyötä tehdään tarvittaessa myös kunnan sosiaalityöntekijän ja neuvolan terveydenhoitajan sekä koulukuraattorin kanssa.

Kasvun ja oppimisen tuki toteutetaan pääasiassa lapsen omassa ryhmässään. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja konsultoi tarvittaessa ryhmän työntekijöitä ja voi auttaa heitä valitsemaan tarkoituksenmukaisia toimintatapoja, opetuksellisia harjoitteita tai menetelmiä ja välineitä. Toimintamuotoina ovat myös erilaiset varhaiskasvatuksen erityisopettajan ohjaamat tai aloittamat pienryhmät, mitkä voivat liittyä esim. kielellisten tai motoristen taitojen harjoittelemiseen. Joskus erityisopetusta voidaan antaa myös yksilöopetuksena. Kasvun ja oppimisen tuki järjestetään pääsääntöisesti, kun se on mahdollista, lapsen omassa lähipäiväkodissa.

Lisätietoja voi kysyä varhaiskasvatusjohtajalta.

Varhaiskasvatusjohtaja Sanna Ruuth  050 436 4895
Varhaiskasvatuksen erityisopettaja Eila Salmela  040 868 2886

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä toimiakseen mahdollisimman hyvin. Lue lisää evästeistä.
Ok