FI | EN

Lukemalla lentoon -lukudiplomi!

 

 Monissa kaupungeissa on koululaisten lukuintoa vauhdittamaan otettu käyttöön lukudiplomit. Jyväskylässä suoritetaan Lukemalla lentoon –lukudiplomia paitsi perusopetuksen 1.–6. luokilla myös yläkoulussa. Petäjävedelläkin on Lukemalla lentoon -lukudiplomista alakoululaisille oma versio, jossa esimerkinomaiset luokkakohtaiset kirjalistat on räätälöity nimenomaan Petäjäveden kirjaston asiakkaille!

Lukulistat ovat toki vain suosituksia, joiden tarkoituksena on helpottaa oman ikätason mukaisten kirjojen etsimistä. Kannattaa siis valita itseä kiinnostavaa ja motivoivaa lukemista, vaikka sitä ei listalta löytyisikään.

Lukudiplomin tavoitteena on

• herättää ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta: Luin kokonaisen kirjan! Huomenna aloitan uuden…
• antaa elämyksiä ja herättää tunteita lukijassa: Lukeminen on hauskaa, vaikka joskus tarvitaankin nenäliinaa…
• tutustuttaa kirjallisuuden eri lajeihin: Olipa kerran – satua, hiipivää jännitystä, karmivaa kauhua,
  hulvatonta huumoria, iki-ihania klassikoita, villiä fantasiaa…
• kartuttaa yleissivistystä: Enpä ennen tiennytkään että…

Kannusta lasta lukemaan

Opettaja antaa diplomien suorittamiseen tarvittavat ohjeet koulussa. Kodin tehtävänä on kannustaa lasta lukemaan ja auttaa häntä löytämään luettavat kirjat esim. kirjastosta. Kirjojen saatavuuden voi tarkistaa kirjaston nettitietokannasta osoitteesta keskikirjastot.fi.

Kuinka lukudiplomi toimii?

Peruskoulun luokilla 1-6 voi suorittaa diplomin joka vuosi. Luettavat kirjat voidaan valita melko vapaasti. Luokkakohtaiset kirjalistoistat ovat vain apuvälineitä ikätasoisen lukemisen löytämiseen. Niihin on koottu monentasoista kirjallisuutta vinkiksi, jos lukemista ei muuten löydy. Kuhunkin diplomiin on luettava 6 opettajan hyväksymää kirjaa. Nämä kirjat voivat siis olla myös luettelon ulkopuolelta. 12 diplomikirjaa vuodessa luettuaan oppilas on lukumestari. Lukudiplomien suorittaminen merkitään halutessa lukuvuositodistukseen, ja oppilas saa itselleen muistoksi diplomin.

Luokkakohtaiset kirjalistat:

Ykkösluokan diplomikirjat
Kakkosluokan diplomikirjat
Kolmosluokan diplomikirjat
Nelosluokan diplomikirjat
Vitosluokan diplomikirjat
Kuutosluokan diplomikirjat

Kirjaston lukudiplomikirjat on merkattu pienillä värillisillä ympyrätarroilla. Näin on tarkoitus helpottaa niiden löytymistä kirjaston hyllyistä. Katso oma värikoodisi luokkakohtaisen kirjalistasi lopusta ja tule seikkailemaan hyllyjen väliin! Muista, lista ja ympyrätarra on vain suositus, voit valita mieleisesti kirjan ja hyväksyttää sen opettajallasi!


Ohjeita opettajalle:

Oppilas lukee hyväksymäsi vapaavalintaisen tai luokkakohtaiselta kirjalistalta poimimansa teoksen, jonka ymmärtämistä ja lukemista voit ohjata ja kontrolloida haluamallasi tavalla. Vinkkejä suoritusten seuraamiseen Jyväskylän kaupunginkirjaston Lukudiplomi-sivulta tai Opetushallituksen Kunnari-lukudiplomisivuilta.

Lisää ohjeita opettajalle sekä tulostettavat luku- sekä mestaridiplomit löytyvät Jyväskylän kaupunginkirjaston lasten osaston sivuilta (vieritä sivu ihan alas asti). Kannattaa käyttää rtf-versiota, jolloin voit itse tallentaa pohjan omalle koneellesi ja tehdä siihen tarvittavat lisäykset ja muutokset.