FI | EN
FI | EN

Kunnanvirasto avoinna ma-to 8-15, pe 8-14  014 2673 000 ark. klo 9 - 14Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

Kunnanvirasto avoinna ma - pe klo 8 - 15 014 2673 000 ark. klo 9 - 14

Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi kirjaamo@petajavesi.fi

Lukemalla lentoon -lukudiplomi!

 

 

Keski-Kirjastojen alueen kunnissa suoritetaan Lukemalla lentoon -lukudiplomia perusopetuksen 1.–6. luokilla vauhdittamaan koululaisten lukuintoa. Myös eskarilaisille ja yläkouluille on omat lukudiplominsa. Petäjävedelläkin on hypätty tähän kelkkaan - ja homma sen kun jatkuu! Ihan kaikkia listan kirjoja ei omasta kirjastosta löydy, mutta valtaosa kuitenkin. Puuttuvia voi tarvittaessa tilata maksutta muista Keski-Kirjastoista.

Lukulistat ovat toki vain suosituksia, joiden tarkoituksena on helpottaa oman ikätason mukaisten kirjojen etsimistä. Kannattaa siis valita itseä kiinnostavaa ja motivoivaa lukemista, vaikka sitä ei listalta löytyisikään.

Lukudiplomin tavoitteena on

• herättää ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta: Luin kokonaisen kirjan! Huomenna aloitan uuden…
• antaa elämyksiä ja herättää tunteita lukijassa: Lukeminen on hauskaa, vaikka joskus tarvitaankin nenäliinaa…
• tutustuttaa kirjallisuuden eri lajeihin: Olipa kerran – satua, hiipivää jännitystä, karmivaa kauhua,
  hulvatonta huumoria, iki-ihania klassikoita, villiä fantasiaa…
• kartuttaa yleissivistystä: Enpä ennen tiennytkään että…

Kannusta lasta lukemaan

Opettaja antaa diplomien suorittamiseen tarvittavat ohjeet koulussa. Kodin tehtävänä on kannustaa lasta lukemaan ja auttaa häntä löytämään luettavat kirjat esim. kirjastosta. Kirjojen saatavuuden voi tarkistaa kirjaston nettitietokannasta osoitteesta keskikirjastot.fi.

Kuinka lukudiplomi toimii?

Peruskoulun luokilla 1-6 voi suorittaa diplomin joka vuosi. Luettavat kirjat voidaan valita melko vapaasti. Kirjalistat ovat toisaan vain apuvälineitä ikätasoisen lukemisen löytämiseen. Niihin on koottu monentasoista kirjallisuutta vinkiksi, jos lukemista ei muuten löydy. Kuhunkin diplomiin on luettava 6 opettajan hyväksymää kirjaa. Nämä kirjat voivat siis olla myös luettelon ulkopuolelta.
12 diplomikirjaa vuodessa luettuaan oppilas on lukumestari ja 24 luetun kirjan jälkeen supermestari. Lukudiplomien suorittaminen merkitään halutessa lukuvuositodistukseen, ja oppilas saa itselleen muistoksi diplomin.

Luokkakohtaiset kirjalistat:

Ykkösluokan diplomikirjat
Kakkosluokan diplomikirjat
Kolmos- nelosluokan diplomikirjat
Vitos- kutosluokan diplomikirjat

Lukudiplomeita on myös toisenlaisia: Lukusiivet 2-6 -luokkalaisille, josta löytyy mm. sarjakuvia ja tietokirjoja.
Yläkoulun Siivet kantavat -lukudiplomi löytyy täältä.
Myös eskarilaisille on oma lukudiplomi, Lukuhöperö, josta löytyy tekstittömiäkin kirjoja.

Kirjaston lukudiplomikirjat on merkattu pienillä värillisillä ympyrätarroilla. Näin on tarkoitus helpottaa niiden löytymistä kirjaston hyllyistä. Katso oma värikoodisi luokkakohtaisen kirjalistasi lopusta ja tule seikkailemaan hyllyjen väliin! Muista, lista ja ympyrätarra on vain suositus, voit valita mieleisesti kirjan ja hyväksyttää sen opettajallasi!

Ohjeita opettajalle:

Oppilas lukee hyväksymäsi vapaavalintaisen tai luokkakohtaiselta kirjalistalta poimimansa teoksen, jonka ymmärtämistä ja lukemista voit ohjata ja kontrolloida haluamallasi tavalla.

Lisää ohjeita opettajalla ja tulostettavat luku- sekä mestaridiplomit löytyvät Keski-Kirjaston lasten sivuilta (vieritä sivu ihan alas asti).

 

 

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä toimiakseen mahdollisimman hyvin. Lue lisää evästeistä.
Ok